bodrum guide
bodrum guide live cam
Live Cam At Bodrum Photo Gallery
BODRUM REHBERİ
HAVADURUMU
ISTANBUL °C
BODRUM °C
Linkler
History, Important Places, Natural Beauties and more...
Bodrum News in Press

Bodrum Düğünü

BODRUM DÜĞÜN GELENEKLERİ

 Yalı beldesinde düğünler 2 gece 3 gündüz olarak toplam 5 gün olarak yapılır. Düğünler ters düğün  ve on düğün olarak başlar. Ters düğünler: Pazartesi sabah saat  : 05 : 00  te bayrak dikimiyle başlar Perşembe günü akşam namazına kadar sürer.  On düğün Perşembe sabah saat   05 : 00 te bayrak dikimiyle başlar Pazar günü akşam namazına kadar sürer. Düğünler : Bayrak dikme, çeyiz alma, Deli kına, Uslu Kına, Gelin alma, Duvak olarak yapılır.

Bayrak Dikme: Sadece Oğlan evinde yapılan bir tören olup erkekler tarafından uygulanır. Gelen misafirler düğün evine gelirken yanlarında tüfekleriyle gelirler. Sabah güneş doğmak üzereyken bayraktar tarafından düğün evinin önünde bulunan bir ağaca, Harnup ( keçiboynuzu) ağacından hazırlanmış direk üzerine dikilmiş Türk bayrağı silahlar eşliğinde dikilir.  Tüfek atmanın sebebi ise Türk bayrağının ve toprağının tüfek sesleriyle kazanılmasından dolayıdır. Bayrak dikildikten sonra düğün başlamıştır. Bayrak gelin alma sabahında tüfek sesleri eşliğinde tekrar iner. Gelin oğlan evine gelinceye kadar bayrak ve bayrak direği toprağa değmez.  Gelin Alma bitinceye kadar bayrak yere düşer ise uğursuzluk getireceği inancından dolayı adak kesilir.


Çeyiz Alma: Bayrak dikme sabahında oğlan evi tarafından hazırlanmış süslü tepsiler ve ağırlık denilen sandık içinde hediyeler eşliğinde kız evine çeyiz almaya gidilir. Kız evine varıldığında tatlı bir telaş başlamıştır çünkü kız evinde de resmen düğün başlamıştır. Anne ve babasının el emeği ve göz nurunun gözler önüne sergilenileceği bir andır. Çeyizler oğlan tarafından gelen araçlara yüklenerek gelin ve damadın evine gider. Çeyizler kız evi yengeleri tarafından eve yerleştirilir.

Deli Kına: Düğünün ilk günü olup Salı veya Cuma günü olur. Geceye deli kına denilmesinin amacı gecede kına yanmamasıdır. Her iki tarafta da sadece akraba ve komşuların katılmıyla düzenlenir.

Uslu Kına: Düğünde geline kına yakılan uslu kına yörede Çarşamba veya Cumartesi günleri olur. Düğüne en çok katılımların olduğu gündür. Gündüzünde gelin soyma akşamında ise damat soyma olarak düzenlenen geline gelinlik damada ise damatlık giydirme adetleri yerine getirilir. Damat soyma; akşamın ilerleyen saatlerinde oğlan evinden kız evine gitmeden önce damatlığın, eniştesi tarafından davul zurna eşliğinde yapılan giydirme törenidir. Bundan sonra oğlan evi yengeleri damatla beraber kız evine giderler. Kız evinde ise gece yarısından sonra kına yakma töreni başlar. Kına yakma töreninde sadece kız evi akrabaları kalır ve gelin yengesi tarafından anne evinden çıkartılan yastığı üç defa çevirip gelini bu yastığa üç defa oturtup kaldırılır.

Gelin başı üzerine büyük kırmızı bez atılarak gelinin kız arkadaşları ve evli bir bayan akrabası bezin altına girer. Ağıtlar eşliğinde gelinin ayak ve ellerine kına yakılır.

Gelin Alma: Oğlan evinde bayrak indirme töreniyle başlar. Bayraktar bayrak dikme günü dikilen bayrağı gelin alma günü tüfek atmalar eşliğinde indirir. Bayrak gelin almanın en önünde gider. Bayrak nereye giderse gelin alcıda oraya gider. Gelin alma yöremizde eski örf ve adetlerimizin en çok uygulandığı törendir. Bu eski adetler yaşlılara sorulup sırayla uygulanır. Oğlan evi davul zurnalar eşliğinde kız evine doğru giderler buradaki en önemli nokta ise gelin alıcının gittiği yoldan geri dönmemesine özen gösterilir. Gelin alıcı dönüşte imkan varsa mutlaka dönüş istikametini değiştir. Gelin alıcı kız evine vardığında kız evi yengeleriyle oğlan evi yengeleri şeker değiştirme adetini gerçekleştirirler.
Kız evi çalgıcıları oğlan evinden gelen davullu zurnalı gelen gelin alıcıyı karşılar.


Gelin ve damat düğün alanına geçilir ve yönü kıbleye döndürülerek üzerlerine şeker pembesi eseli örtülerek nikah şekeri kırılır. Daha sonra kız ve oğlan evi akrabaları tek tek oynatılır. En son ise yöresel türkü Aktaşı kaldırmalı oyunuyla gelin oynatılıp baba evinden sonsuza kadar ayrılmak üzere oğlan evi yengeleri tarafından duvak işlemi yapılmak üzere eve gidilir. Artık bu saatten sonra kız evi hüzün gelin alıcıda ise sonsuz bir mutluluk vardır. Duvak işlemi oğlan evi yengeleri tarafından yapılır. Gelin anne baba evinde bir sandalye üzerine oturtturulur. Gelin babası gelinin beline kırmızı gelin kuşağını üç defa çözüp bağlar. Gelin babası gelinin sağ ayakkabısı altına madeni para koyar.


En önemlisi yöremizde yeni doğan kızın allı duvaklı gelin olarak evden çıkması temenni edildiğinden bu an gelin anne babası için gurur ve mutluluk verici bir andır. Oğlan evi yengeleri tarafından hazırlanan duvak gelin babası tarafından dualar eşliğinde gelinin başına örtülerek gelin oğlan evi yengelerine teslim edilir. Gelinin anne ve babaları olmak üzere bütün akrabaları ve arkadaşları bir daha baba evine gelmeyecek şekilde duak altında tek tek ağıtlar eşliğinde ayrılırlar. Kız evinde hüzün oğlan evinde neşe vardır. Oğlan evi yengeleri gelin babası ayıldıktan sonra duvak adetini uygularlar. 4 metre uzunluğundaki kırmızı bezin üzerine mavi eşarpla gelinin başı bağlanır eşarp üzerine zeytin dalı ve çiçekler takılır. Gelin evden ayrılırken arkasından su ve buğday atılır. Gelin alıcı oğlan evine geldiğinde damat araba veya at üzerinde bulunun gelinin etrafında 3 defa dolaştırılıp gelin üzerinden madeni para atarak gelini damat annesinin evine indirir. Gelinin duvak altına erkek çocuk sokulur. Kapı üzerine yağ ve bal çaldırılır.


Duvak: Gelin almanın ertesi günü gündüz yapılır. Geline toprak üzerine bir bıçak diktirilir. Geline elinde ibrikle bıçağın etrafına su döktürülerek etrafında 3 defa döndürülür. Gelinin başına duvak atılır. Duvağın bir uçunda yenge bir uçunda bayraktar ellerinde oklavalarla duvağı gelinin başında birleştirilir. Bayraktar duvakı havaya atar. Tutabilen damat tarafından ödüllendirilir.
Düğünde Yapılan Yemekler: Keşkek, Etli Nohut, Lokum Pilavı, Musakka, El Makarnası,  Sareli, Tatar, Sebze yemekleri

 

 

İŞ REHBERİ
TURİSTİK İŞLETMELER
DİĞER İŞLETMELER
horizontal rule
Kayıt için tıklayınız.
the most beautiful bays in the world
 
Tasarım : Oğuz-Özay Tanıtım.