bodrum guide
bodrum guide live cam
Live Cam At Bodrum Photo Gallery
BODRUM REHBERİ
HAVADURUMU
ISTANBUL °C
BODRUM °C
Linkler
History, Important Places, Natural Beauties and more...
Bodrum News in Press

Pedasa

Pedesa

 

 

 

“Altes, kralıdır savaşsever Leleglerin
Satnioeis kıyısında yalç;ın Pedasos’u tutardı elinde.”
Iliada, Homeros

 

Lelegler Ege Bölgesi’nin en eski halklarındandır. Leleglere ait bugüne ulaşmış en sağlam kalıntı ise Konacık’ta, Gökçeler Mevkii denilen yerde bulunan Pedesa kalıntılarıdır.

 

Bodrum-Turgutreis ana yolunda Konacık’tan, Pedesa’ya yönlendiren yol levhasını takip edeceksiniz.  Çırkan Köyü’ne kadar arabayla gidebilirsiniz. Ardından yöre halkının Gökçeler Kalesi olarak isimlendirdiği yere yaklaşık 1 saatlik bir yürüme yolunuz var. Bu yol yarımadanın büyüleyici bitki örtüsüyle ve çamlarla süslenmiş, güzel bir vadiden zirveye çıkaracak sizi. Ancak, rehbersiz ulaşımın güç olacağını söylemekte fayda var.

 

Lelegler yerleşimlerini denizden uzak ve yüksek yerlere kurardı. Bu sayede hem bütün kıyıları rahatça gözleyebilir, hem de güç ulaşılır konumları nedeniyle ani saldırılardan korunurlardı. Bu yerleşimde, tipik Leleg duvar işçiliğiyle örülmüş yuvarlak yapı duvarlarını görebilirsiniz. Leleg yapı tekniğinin en ilginç yanı hiç bir bağlayıcı malzeme, çimento ya da harç kullanılmadan üst üste konulan taşlardan oluşmasıdır. Bodrumlu tarihçi Herodot’un anlattığına göre, Pedesa’daki tapınak geleceği gören bir sakallı rahibe nedeniyle ünlenmişti. Lelegler tarih boyunca, bölgenin diğer halkları içinde eriyerek günümüze kadar ulaşmış kültürümüzün ilk sahipleridirler. 

 

Pedesa’ya yapılacak zorlu ama keyifli bir yürüyüşle sadece binlerce yıl öncesini ziyaret etmeyecek, aynı zamanda yarımadayı ve kıyılarını kuşbakışı görme şansını da elde edeceksiniz.

 

 

İŞ REHBERİ
TURİSTİK İŞLETMELER
DİĞER İŞLETMELER
horizontal rule
Kayıt için tıklayınız.
the most beautiful bays in the world
 
Tasarım : Oğuz-Özay Tanıtım.