bodrum guide
bodrum guide live cam
Live Cam At Bodrum Photo Gallery
BODRUM REHBERİ
HAVADURUMU
ISTANBUL °C
BODRUM °C
Linkler
History, Important Places, Natural Beauties and more...
Bodrum News in Press

Bargilya

Tarih, doğa ve ekolojik zenginlik; hepsi bu cennet köşede toplanmış. Bodrum'un hemen yanı başında, ama olumsuz çevre etkilerinden uzakta, bakir, kendi halinde bir balıkçı köyü.
Denizin bir göl gibi içerilere girdiği, sanki gizli bir sığınak liman.Bugün; taptaze balık çeşitlerini zevkle yiyebileceğiniz, lüks olmayan ama sıcak ve samimi atmosferi ile sizi sarıp sarmalayan lokantaları ile yeni yeni turizme açılan şirin bir belde.
Bargilya'da antik kentin kalıntılarına rastlamak olası. Köye gelmeden hemen önceki tepeye hafif bir yürüyüşü göze alırsanız, binlerce yıllık tapınağın izlerini, sütunları, kabartmaları ve antik tiyatronun birkaç basamağını görmeniz mümkün. Hele tapınak kalıntılarının bulunduğu tepeden etrafı seyretmek apayrı bir heyecan.
Kentin, adını da aldığı efsanesi çok ilginç. Bellerophon'un kanatlı atı Pegasos'un öldürdüğü Bargylos anısına bu kent kurulmuştur.
Bargilya paralarının üzerine, kanatlı at Pegasus'a sıkça rastlanır. Byzantion'lu Stephanos'dan öğrendiğimize göre de kentin adı, Andanos'dur. Bu iki isim de Yunanca değildir. Ancak kent Bargilya adıyla anılmaktadır.
İ.Ö. 205de Makedonya Kralı V Philippos, Bargilya'yı ele geçirmişti. Ancak Bergama Krallığına ait donanmanın gelmesi ile Philippos'un donanması bir kışı ince uzun koyda zor şartlar altında geçirmişti.
Ertesi yıl, Kral V. Philippos donanması ile birlikte, Romalı general Lentulus'un emri ile, İ.Ö. 196'da geri çağrılmışlardır.
Antik kente ait bölgede dolaşırken, eğer aylardan Ekim, Kasım ise, zeytin toplayan köylülerle de karşılaşabilirsiniz. Burada; zeytin ağacına çıkıp eline aldığı bir sırık yardımı ile dallara vurarak zeytinlerin yere düşmesini sağlayan erkekleri ve yere saçılan bu zeytinleri elleri ile toplayıp, hasır sepetlerine dolduran köylü kadınları izleyebilirsiniz.
Sanki zaman durmuş, binlerce yıl geçmemiş gibidir. Antik kültürün zeytin toplama biçimi aynen devam etmektedir.
 
Bölgeye adını veren Tuzla gölü de buradadır. Pek çok meraklı kuş gözlemcisi, belli mevsimlerde dünyanın dört bir yanından buraya gelmekteler. Akça Cılıbıt kuşundan Flamingoya kadar, pek çok enteresan kuş türü bu sulak alanda gözlemlenebilmektedir.
Bargilya koyu ya da Varvil koyu da denen bu ekolojik cennetin; günümüzde de çevreye duyarlı insanlar tarafından korunmaya alınma çabaları desteklenmeye değer. Bodrum'un karizmatik eğlencesinden biraz uzaklaşıp, doğa ve tarih ile başbaşa kalmak isterseniz, Bargilya, tam düşlediğiniz gibi, sizleri bekliyor.

 

 

İŞ REHBERİ
TURİSTİK İŞLETMELER
DİĞER İŞLETMELER
horizontal rule
Kayıt için tıklayınız.
the most beautiful bays in the world
 
Tasarım : Oğuz-Özay Tanıtım.