bodrum guide
bodrum guide live cam
Live Cam At Bodrum Photo Gallery
BODRUM REHBERİ
HAVADURUMU
ISTANBUL °C
BODRUM °C
Linkler
History, Important Places, Natural Beauties and more...
Bodrum News in Press

Kral Mausolus

Hektomnos’un belki de en önemli yönü Karya tarihine damgasını vuran kral, Maussolos’un babası olmasıdır. Babasının ölümüyle tahta geçen Mausolos MÖ377-353 yılları arasında yönetir Karya’yı. Bu dönemde kentin siyasal merkezini Milas (Mylasa)tan Bodrum (Halikarnas)a taşır. Bu küçük limanı yepyeni yapılar, görkemli anıtlarla donatır. Fakat sadece Bodrum değil, o zamanlar Karya ülkesi içinde yer alan Labranda ve Kaunos’ta da imar çalışmalarına hız verilir. Karyalılar, zenginliklerini kalıcı ve görkemli yapılarla göstermek isterler. Sadece saraylar değil şehirleri koruyacak surlar ve askeri önemi olan karakollar da inşa edilir. Elbette bunu yapabilmek için de halktan yüklüce vergi toplanması gerekmektedir.

 
Mausolos’un cok ilginç vergi toplama yöntemleri vardır. Mesela Likyalılara ulaştırdığı bir haberde, herkesin saçlarını kazıtarak merkeze yollamasını buyurur. O yıllara ait tasvirlere baktığımızda erkeklerin saçlarının hemen hemen omuzlara kadar uzandığını görürüz. Karyalıların saçlarından, Pers soylularına peruklar yapılacaktır. Ardından, kelle başına ödenecek belirli bir vergi ile bu dertten kurtulabilecekleri haberini yollar. Likyalılar ise, saçlarından olmaktansa, ekstra bir vergiyi sevinçle ödeyecektir artık. Plan başarıya ulaşmıştır. O, halkından alacağı olağanüstü vergi için sevinç ortamı yaratmayı başaran iyi bir yöneticidir.  Aristoteles’in anlattığı öyküde ise Pers ordularının Milas’a yürüdüğü haberi yayılır kulaktan kulağa. Hemen bir sur yapılması gerekmektedir. Hızla toplanır para. Ama sur falan yapılmaz, muhtemelen, Pers Kralı’nın böyle bir saldırıdan haberi bile yoktur. Tüm bu aktarılanlar doğru mudur bilinmez ama, Mausolos’un imar atılımlarından ve kaynak oluşturma yöntemlerinden yola çıkarak, çok ileri görüşlü bir iş adamı olduğu kolayca anlaşılır.

Mausolos’un, Bodrum’u baştan imar etmesine dönecek olursak. Akla ilk gelen elbette kralın görkemli kral mezarı Mozole’dir. Yıllarca nerede olduğu tartışılan kral sarayının ise, bugün, kalenin bulunduğu yerde olduğu artık açıklığa kavuşmuştur. Mausolos atılımcı, hayal gücü yüksek, otoriter ama çok sevilen bir kraldır. Liman kentini güçlendirmek için gemi yapım atöleyeri kurar. Bir yanda, Karyalılar yeni mesleklerle tanışırken, diğer yanda soylular, yaptırdıkları lüks villararından limanın zenginliğini seyrederler. Sokaklar heykellerle süslenir, yerlere döşenen mozaiklerde tanrıların Halikarnası korumasını dileyen simgeler tasvir edilir. Tüm bu imar çalışmalarını destekleyecek insanlara ihtiyaç vardır. Mausolos yine kıvrak zekasını kullanarak, yarımadada bulunan Leleg yerleşimlerinin derhal merkeze taşınmasını buyurur. Gerekçe ise Leleglerin korsanlık yapmasını önlemektir. 8 önemli Leleg yerleşiminin 6sı boşaltılarak merkeze taşınır. Kral, gücünü sadece savaşlarla değil krallığına gözü gibi bakarak da sergilemiştir. Tam 24 yıl süren yönetimi sırasında halkı ondan çok çekinmiş, ama onunla zenginleşmiştir. Vitrivius’un “Dialoglar” kitabında mağrur ve güçlüdür, “Ben Mausolos yakışıklı, boylu poslu ve savaş galibiyim” diyerek başlar söze. Karya paralarında ve British Museum’da bulunan heykelinde de oldukça yakışıklı, heybetli bir erkekle karşılaşırız gerçekten. Maussolos sözcüğünün, “-sollos” eki nedeniyle, Karya dilinde, mızraklı adam/savaşçı anlamına geldigi sanılmaktadır. “Mızraklı adam” ölünce, yönetim karısı II. Artemisia’ya geçer ama sadece iki yıl sürer bu dönem.

 

 

İŞ REHBERİ
TURİSTİK İŞLETMELER
DİĞER İŞLETMELER
horizontal rule
Kayıt için tıklayınız.
the most beautiful bays in the world
 
Tasarım : Oğuz-Özay Tanıtım.