bodrum guide
bodrum guide live cam
Live Cam At Bodrum Photo Gallery
BODRUM REHBERİ
HAVADURUMU
ISTANBUL °C
BODRUM °C
Linkler
History, Important Places, Natural Beauties and more...
Bodrum News in Press

Alinda

ALİNDA (KARPUZLU)
Alinda adı Anadolu’ludur; Luvi dilinden yada bu dilin ardılı olan M.Ö.I. Bindeki yerel ardılı Karca’dan gelmelidir. İlk Çağ yazarlarından Arrianos alinda’dan, İskender Karia’ya geldiği sırada (M.Ö. 334) orada sürgün olarak yaşamını sürdürmekte olan Karia’nın eski kraliçesi Ada dolayısıyla bahsedilmektedir. Alinda tarihinin erken dönemlerine ait pek fazla bilgi yoktur; Kentin sonraları hızla Helenleştiği bilinmektedir. M.Ö. IV. Yüzyıl Helen duvar işçiliğinin karakteristik özelliklerini gösteren kent surları, ya da daha sonra İskender’in bölgeyi ele geçirdikten sonra satraplığı bıraktığı Kraliçe Ada Döneminden kalmalıdır.
Alinda’da bulunan ve günümüze ulaşan görkemli yapı kalıntılarının çoğu M.Ö. 200 dolaylarında yapılmıştır. Alinda’nın oldukça önemli bir kent olarak varlığını M.S. III. Yüzyıla kadar sürdürdüğünü çok iyi biliyoruz çünkü kent, bu tarihe kadar para basmaya devam etmiştir.
Alinda iki akropollü bir kenttir ve geniş bir alana yayılmış sağlam surlarla çevrilidir. Antik yapılar yerli bir taş olan granitten yapılmıştır.

Kentte görülebilecek belli başlı kalıntılar şunlardır:
Surlar; kuleleri genel olarak dikdörtgen planlı, ikişer katlı ve pencerelidir.
Tiyatro; Büyük Akropolün güneyinde yer alan tiyatronun oturma yerleri doğal kayanın içine oyulmak suretiyle yerleştirilmiştir.
Ticaret Merkezi; Helenistik Döneme tarihlenen bu yapı üç katlı olması özelliğiyle Anadolu’da ender olarak görülen yapı tipi olarak karşımıza çıkar. Enüst kat Agora Meydanı’na açılmaktadır.
Agora; ince uzun  bir yapıya sahiptir ve uzunluğu 100 metre, yüksekliği ise 15 metre kadardır.
Su Kemerleri; M.S. II. Yüzyıla tarihlenmektedir ve antik kentte devasa boyutta yedi adet su sarnıcı bulunmaktadır.

 

 

 

İŞ REHBERİ
TURİSTİK İŞLETMELER
DİĞER İŞLETMELER
horizontal rule
Kayıt için tıklayınız.
the most beautiful bays in the world
 
Tasarım : Oğuz-Özay Tanıtım.