STRATONİKEİA ( ESKİHİSAR)
Yatağan ilçesinin 6km batısında olan Stratonikeia Helenistik Dönemde kurulmuş bir kenttir. Seleukos Krallığını M.Ö. 281-261 yılları arasında idare etmiş olan Antiochos’ un karısı Stratonike adına kurulmuştur. Seleukosların idaresinden sonra kent, başta Rhodoslular olmak üzere birkaç kez el değiştirir. Romalılarda sonra da önemini korumuş olan kent Byzans Döneminde bölgenin Psikoposluk Merkezi olmuştur. Stratonikeia Türkler zamanında Eskihisar adını almıştır. Günümüzden yaklaşık 60 yıl önce geçirdiği şiddetli deprem ve daha sonra da bölgede kömür bulunması nedeniyle köy iki defa civardaki yakın yerlere taşınmıştır. Bölgedeki kömür alım işleri Stratonikeia’ya da zarar vermiş, su kaynakları kurumuş, ağaçlarla yeşillik kurumaya yüz tutmuş, tek kelimeyle şehir hayatiyetini kaybetmiştir.
Antik kentteki kazı çalışmaları 1967 yılında Prof. DR. Yusuf BOYSAL tarafından başlatılmıştır. Kentte görülebilecek belli başlı kalıntılar şunlardır:
Akrepolis ve kent surları,
Kuzey tarafta bulunan Şehir Kapısı ve girişler arasında yer alan yarım daire havuz, Serapeion diye bilinen, 6x9 sütunlu, İon düzeninde peripteral bir yapı olan tapınak, Gymnasion,
Agora kalıntıları,
Şehrin güney yamacında bulunan Helenistik Tiyatro, ( yaklaşık 10.000 kişiliktir )
Şehrin merkezinde bulunan Odeion ya da şrhir meclisi olarak kullanılan Bouleuterion.
Ayrıca bugünkü köy mimarisi, köy terk edilmiş olmasına rağmen işlikleri, camiisi, keskin sokakları ve büyük avluları olan geleneksel evleriyle görülmeye değerdir.
|